27 Ocak 2015 Salı

Dövme yapmak günah mı?


Dövme yapmanın popüler olduğu bir dönemde yaşıyoruz. %90 müslüman nufüsa sahip ülkemizdede bu durum gittikçe artmaktadır. Peki dövme, dini gereksinimlerimizi yerine getirmeye engel olur mu? daha doğrusu dövme yapmak veya yaptırmak günah mı diye araştırmak istedim.

Bende sol gögksüme birşeyler yazdırma hayalindeydim ama aşağıdaki ayrıntılara bakınca bu hayalimden vazgeçtim. Şimdi merak edilen soruları başlıklar halinde okuyalım..

Dövme yapmak veya yaptırmak günah mıdır ?
Evet günahtır.

Kalıcı dövme yaptıranın ne yapmalı ?
Abdeste veya gusle zararı olur mu ?

Dövme yaptırmanın caiz olmadığı, hadis-i şerifle bildirilmiştir. Yaptıranın tevbe etmesi ve bir daha yapmaması ve yaptırmaması gerekir. Dövme, deri üstünde bir tabaka meydana getirmeyip, deri altından yapıldığı için gusle ve abdeste engel olmaz. Deri üstüne yapılmış olsa da, kolayca çıkarma imkânı yoksa, yine abdeste ve gusle engel olmaz.

Bir arkadaş, “Dövme yaptırmanın günah olduğu söyleniyor. Ben meal okudum. Kur’anda böyle bir şey göremedim” diyor. Dövme yapmak günah değil mi?

Evet günahtır. Her şeyi Kur’anda bulmak zordur. Sahih-i Müslim'de bildiriliyor ki:
İbni Mesud hazretleri, (Dövme yapan ve yaptıran, peruk takan ve taktıranlara lanet olsun) mealindeki hadis-i şerifi rivayet edince, Ümmü Yakub adında ihtiyar bir kadın itiraz edip, "Ben Kur'anın hepsini okudum, ama böyle bir lanet yok” dedi. İbni Mesud hazretleri, "Dikkatli okusaydın mutlaka görürdün” diyerek şu mealdeki âyet-i kerimeyi okudu:
(Resulullahın size verdiklerini alın, yasakladıklarından sakının!) [Haşr 7]

Dövme yaptırmanın caiz olmadığını bildiren hadis var mı?

Bir hadis-i şerif meali şöyledir:
(Kaşlarını incelten ve dövme yaptıran lanetlenmiştir.) [Ebu Davud]

Evet aldığımız alıntılara bakılırsa bu işin dini olarak ciddi bir boyutu var ama ben konudan şunu anladım yanlışım varsa arkadaşlar beni lütfen düzeltsin (Yorum yazarak).

Güsül abdestimiz varsa geçici dövme yapabiliriz. abdestimiz bozuluncada dövmeyi sildirip abdest altıktan sonra tekrar dövme yapabiliriz. Tabi dövme sildirmek ve yapmak düşündüğüm kadar basitse eğer :)

Farklı bir bilgisi ve düşüncesi olan arkadaşımız varsa lütfen bizlere yorum yazar anlatsın.
Saygılarımla..




(Bu konumuza google ve benzeri arama motorlarında dövme yapmak, dövme yapmak günahmı, dövme yaptırmak günahmı, dövme ile ilgili hadisler, dövme ile ilgili ayetler, dövme abdesti bozar mı, kalıcı dövme yapmak. geçici dövme yaptırmak, dövme nasıl yapılır, geçici dövme nasıl yaptırılır, dövme resimleri, dövmeli kızlar, dövmeli erkekler, dövmeli güzel kızlar gibi arama kelimelerle ulaşabilirsiniz..)

0 Yorum:

Yorum Gönder